Područje Grada krka može se podijeliti na dvije cjeline: područje oko samog naselja Krk ( Krk, Vrh, Kosić, Salatić, Lakmartin, Muraj, Kornić ) te Šotovento.
Grad Krk je administrativno, poslovno, kulturno i obrazovno središte otoka. Osnivači grada bili su Iliri iz Liburnskog plemena Curicta, po kojima je grad dobio svoje rimsko ime Curicum. Splendissima civitas Curictarum – presjajni grad Krčana, natpis je pronađen na antičkog nadgrobnog kamena iz IV. stoljeća.

Jedna od mnogobrojnih znamenitosti Krka su gradske zidine. Treće su to po veličini zidine u Hrvatskoj, nakon Stona i Dubrovnika, a nastale su još u ilirsko doba. Zidine su kroz stoljeća mnogo puta nadograđivane i popravljane, no velik dio zidina do danas je sačuvan. Od ostalih spomenika najznačajniji su krčka katedrala iz 13. st., lapidarij Volsonis te Frankopanski kaštel iz 15.st., gdje se ljeti održavaju razne kulturne manifestacije.

Šotovento je najzapadnije područje otoka Krka, administrativno pripada gradu Krku, a sastoji se od naselja Bajčići, Brusići, Brzac, Linardići, Milohnići, Nenadići, Pinezići, Poljica, Skrbčići i Žgaljići. Pored ovih službenih naselja Šotoventu pripadaju i zaseoci Brozići, Kapovci i Glavotok te trajektna luka Valbiska. Naselja su smještena podno nekoliko brda koja ga štite od bure, a po čemu je i dobio naziv (tal „sotto“ – ispod i „vento“ – vjetar, odnosno ispod vjetra-zavjetrina)

Pročišćavanje rezultata
Traži