Općina Malinska-Dubašnica nalazi se na sjeverozapadnoj obali otoka Krka, a sastoji se od naselja Barušići, Bogovići, Kremenići, Ljutići, Malinska, Maršići, Milčetići, Milovčići, Oštrobradić, Porat, Radići, Sabljići, Sršići, Strilčići, Sveti Anton, Sveti Ivan, Sveti Vid-Miholjice, Turčić, Vantačići, Zidarići i Žgombići.

Malinska, nekad poznato ribarsko mjesto i važno pomorsko odredište, a danas poznata turistička destinacija, sjedište je općine Malinska-Dubašnica. Povijest Malinske započinje u 15. stoljeću, izgradnjom mlina (malin) po kojem je Malinska dobila ime. Bila je omiljeno turističko odredište bečke aristokracije. Snažan razvoj turizma i same Malinske započinje 1880. godine kada je prvi parobrod uplovio u luku. Vrhunac turističkog razvoja Malinske bio je u 70-im godinama 20. stoljeća kada je otvoreno hotelsko naselje Haludovo.

Od znamenitosti na području Općine Malinska-Dubašnica ističu se zvonik iz 1618. godine srušene crkve sv. Apolinara (XII. st.), u Žgombićima crkva sv. Andrije iz XV. st. građena u oblicima romanike, u Bogovićima kapela Majke Božje Karmelske iz 1644, a u Strilčićima ruševine gotičke crkve sv. Nikole.

Danas je jedno od jačih otočnih turističkih odredišta, poznato po izuzetnoj gastronomiji, brojnim plažama, razvijenom hotelijerstvu te obiteljskom turizmu.

Pročišćavanje rezultata
Traži