Općina Malinska-Dubašnica nalazi se na sjeverozapadnoj obali otoka Krka, a sastoji se od naselja Barušići, Bogovići, Kremenići, Ljutići, Malinska, Maršići, Milčetići, Milovčići, Oštrobradić, Porat, Radići, Sabljići, Sršići, Strilčići, Sveti Anton, Sveti Ivan, Sveti Vid-Miholjice, Turčić, Vantačići, Zidarići i Žgombići.

Malinska, nekad poznato ribarsko mjesto i važno pomorsko odredište, a danas poznata turistička destinacija, sjedište je općine Malinska-Dubašnica. Povijest Malinske započinje u 15. stoljeću, izgradnjom mlina (malin) po kojem je Malinska dobila ime. Bila je omiljeno turističko odredište bečke aristokracije. Snažan razvoj turizma i same Malinske započinje 1880. godine kada je prvi parobrod uplovio u luku. Vrhunac turističkog razvoja Malinske bio je u 70-im godinama 20. stoljeća kada je otvoreno hotelsko naselje Haludovo.

Od znamenitosti na području Općine Malinska-Dubašnica ističu se zvonik iz 1618. godine srušene crkve sv. Apolinara (XII. st.), u Žgombićima crkva sv. Andrije iz XV. st. građena u oblicima romanike, u Bogovićima kapela Majke Božje Karmelske iz 1644, a u Strilčićima ruševine gotičke crkve sv. Nikole.

Danas je jedno od jačih otočnih turističkih odredišta, poznato po izuzetnoj gastronomiji, brojnim plažama, razvijenom hotelijerstvu te obiteljskom turizmu.

Pročišćavanje rezultata
Traži
Rezultati nisu pronađeni.