Općinu Dobrinj čine 20 naselja i to Čižići, Dobrinj, Gabonjin, Gostinjac, Gornja i Donja Hlapa, Klanice, Klimno, Kras, Meline, Polje, Rasopasno, Rudine, Soline, Sužan, Sveti Ivan, Sveti Vid, Šilo, Tribulje, Žestilac i Županje.

Dobrinj je administrativno, političko, crkveno ali i kulturno središte Dobrinjštine. Smješten je na brežuljku 200 m nad morem i jedan je od najstarijih kaštela, osnovan još u 7. stoljeću. Bogat je kulturno povijesnim znamenitostima kao što su riznica glagoljskih rukopisa, bratovštinskih i notarskih knjiga. Posljednjih godina okupljalište je mnogih umjetnika svjetskog ugleda zahvaljujući ljetnim izložbenim postavima u galerijama

"Infeld" i "Hilger" te crkvi-galeriji svetog Antona. S vidikovca se pruža prekrasan panoramski pogled na cijelu uvalu Soline.

Uvalu Soline čine tri naselja: Klimno i Soline na južnoj obali te Čižići na zapadnoj. Klimno je dobilo ime prema crkvici svetog Klementa iz 1381. godine, a poznato je po oltarnoj reljefnoj pali, zaštićenom nacionalnom kulturnom spomeniku. Soline su dobile ime po tome što se na tom području još u rimsko doba davnini proizvodila se morska sol, a danas se tamo nalazi plaži poznata zbog ljekovitih karakteristika tamošnjeg mulja (blata). Čižići su malo naselje smješteno na obrubu naselja Soline, a u neposrednoj blizini nalazi se špilja Biserujka.

Šilo je turistički centar Dobrinjštine smješteno na sjeveroistoku otoka Krka. Ovo je mjesto nešto mlađe od ostalih na otoku, a na značenju dobiva 1905. godine otvaranjem prve redovne parobrodske linije Šilo – Vrbnik – Crikvenica, što je tada bila jedina veza otoka s kopnom.

Pročišćavanje rezultata
Traži